Asbest – Alt hvad du skal vide

Nemt, gratis og uforpligtende
Tilbud indhentet på 115.406 opgaver
Mere end 500 samarbejdspartnere tilmeldt Colego

Alt du skal vide om asbest i hjemmet

Din bolig er bygget af mange forskellige materialer, som du måske slet ikke ved, hvad er. I mange tilfælde gør det heller ikke noget – du ved jo, at huset står, taget holder, og muren er isoleret. Men hvad med det, du ikke kan se? Der bruges nemlig flere materialer, som ikke altid kan ses med det blotte øje, og som potentielt kan være farlige for os.

En af de mest alvorlige og vigtigste at holde styr på er asbest. Eskperter mener at hver tredje bygning i Danmark kan indeholde asbest. Derfor har vi samlet en guide til dig, så du ved alt det, der er værd at vide om asbest, og om der er risiko for, at det findes i dit hjem.

Brug for hjælp til at fjerne asbest i dit hjem? Indhent tilbud i dag

(husk at skrive at opgaven omhandler Abest)

 

Hvad er asbest og hvordan er det farligt?

Først og fremmest er det vigtigt at vide, hvad asbest egentlig er for noget. Kort sagt er asbest bittesmå fibre, der kommer fra forskellige typer mineraler. Fibrene er modstandsdygtige over for varme, de er tynde, fleksible og har en trækstyrke, der er kraftig nok til, at fibrene engang var et af de mest anvendte i byggeindustrien.

Det farlige ved asbestfibre er, at de nedbrydes og spaltes på langs til meget tynde fibre, der er luftbårne. Asbestfibre er så små, at de ikke kan ses med det blotte øje. Faktisk er de mindre end 3 mikrometer – 1 mikrometer svarer til 1/1000 millimeter.

Både fordi de er så små, og fordi de er luftbårne, har vi meget nemt ved at indånde dem, så de kommer ned i vores luftveje og lunger. Ud over at ende i lungerne kan fibrene også komme ud i vores blodbaner og spredes til vores indre organer.

Sygdomme og symptomer efter eksponering

Hvis asbestfibrene når enten lungerne eller blodbanerne, er der stor fare for at blive syg. Tal viser, at der årligt er omkring 250 personer, der udvikler sygdomme som følge af tidligere at have været udsat for asbest. Der går nemlig typisk 10-20 år, før du begynder at udvise symptomer som åndenød, tør hoste eller en stikkende eller trykkende følelse i brystet, når du trækker vejret. Symptomerne kommer langsomt, og ofte er det samme symptomer, som man ser ved andre luftvejssygdomme som KOL og astma.

Asbestose er en af de sygdomme, du kan få efter at have været eksponeret for asbest. Det er en kronisk lungesygdom, der kommer af, at indåndingen af en relativt stor mængde asbest fører til, at lungevævet omdannes til arvæv, der giver åndenød og i ekstreme tilfælde endda lungesvigt.

Asbest kan også forårsage andre lungesygdomme som lungekræft, lungehindefortykkelse og lungehindekræft.

Hvad kan du selv gøre?

Der er ingen mirakelkur for asbestose, men der er alligevel nogle ting, du selv kan gøre. Den vigtigste forebyggelse mod asbestose og andre sygdomme forårsaget af asbest er ganske enkelt at undgå at indånde de farlige fibre. Jo mindre du indånder, jo mindre risiko er der for at udvikle sygdomme i fremtiden.

Derudover kan du også ændre på nogle vaner – hvis du ryger, er dine lunger i forvejen udsatte, og derfor er det en rigtig god idé at stoppe. At stoppe med at ryge kan nemlig nedsætte risikoen for, at du udvikler lungekræft, hvis du har været udsat for asbest.

I forlængelse af rådet om at holde sig fra asbest i det hele taget, er det bedste råd at få tjekket, om du er udsat for asbest. Det har vi nogle gode råd til nedenfor.

Hvor findes asbest i hjemmet?

Der er rigtig mange områder af dit hjem, der potentielt set kan indeholde asbest eller være lavet af asbestholdige materialer. Eksempler på byggematerialer i hjemmet, hvor du kan finde asbest, er branddøre, tagpap, vinylgulv, loftplader, forskellige plader med eternit, fuge- og spartelmasser og forskellige ventilationskanaler med eternit.

Asbest blev især anvendt til tage og lofter, og det er derfor også her, du ofte vil finde det i dit hjem. Men som opremsningen ovenover viser, er der masser af andre steder, der kan være anvendt byggematerialer med asbest.

Forbud mod asbest

Fra starten af 70’erne har der været regler for og forbud mod brugen af asbest og asbestholdige materialer i byggeindustrien, og i dag er der komplet forbud mod fremstilling, anvendelse, import og arbejde med asbest og asbestholdige materialer.

Det er dog ikke ulovligt for eksempel at sælge et hus eller udleje lejligheder, der indeholder asbest eller materialer med asbest, så længe boligen lever op til de regler, der var gældende indtil 2005, hvor man opdaterede forbuddet til det ovenstående.

Indeholder din bolig asbest eller asbestholdige materialer?

Det kan være en rigtig god idé at tjekke, om der er anvendt materialer med asbest i din bolig, og i så fald om niveauet er risikabelt eller acceptabelt. Hvis niveauet af asbest i din bolig er for højt, bør du få sikret det eller fjernet det helt af en professionel. Hvis niveauet af asbest er acceptabelt, kan du overveje, om du vil gøre noget ved det – og ellers er det bare godt at vide, hvis du på et tidspunkt gerne vil lave noget renovering eller lignende.

En nem måde at lave et overordnet tjek på er at undersøge, hvornår din bolig er fra, og hvornår den er renoveret, hvis det er tilfældet.

I 1972 blev det forbudt at bruge asbest og asbestholdige materialer til isolering mod fugt, varme og støj. I 1980 kom der et komplet anvendelsesforbud med undtagelse af asbestcementprodukter, som dog i 1986 blev skærpet yderligere til, at kun få udvalgte af disse produkter var tilladt. Indtil den komplette skærpelse i 2005 blev kun meget få typer produkter mellem 1993 og 2005 undtaget fra reglerne, herunder for eksempel pakningsmaterialer og lejeforinger.

Når du ved, hvornår din bolig er bygget og/eller renoveret, kan du derfor tjekke, hvilke regler der var for asbest på det pågældende tidspunkt.

Som en yderligere foranstaltning kan du få et professionelt firma til at foretage en asbestanalyse af din bolig – på den måde er du på den sikre side, og du ved også helt præcist, hvilket niveau af asbest, der findes i dit hjem.

Sådan håndterer du asbest, hvis det findes i dit hjem

Svaret på, hvordan du håndterer asbest, er faktisk ganske simpelt: det må du slet ikke selv. Alt arbejde med asbest skal nemlig meldes til Arbejdstilsynet, og det er kun specielt, der – med tilladelse fra netop Arbejdstilsynet – må arbejde på den ene eller anden måde med asbest.

Asbest er ikke farligt i sig selv, så du behøver ikke gå i panik, hvis du får konstateret asbest i anvendte byggematerialer i dit hjem. Det er kun, hvis materialerne med asbest beskadiges, at de farlige fibre blander sig med luften, så du kan indånde dem.

colego.dk kan du nemt og helt gratis finde den perfekte professionelle til at hjælpe dig med dit asbestproblem. Du kan gratis få op til tre tilbud på en opgave – du udfylder blot en formular med en beskrivelse af opgaven, og inden for kort tid modtager du en række tilbud fra Colego, der matcher den type opgave, du har beskrevet. Herefter kan du selv vælge mellem tilbuddene, og det hele er helt uforpligtende – du behøver ikke tage kontakt til nogen af dem, hvis du ikke har lyst.

Arbejdet mest asbest er blandt andet relevant, hvis du står over for at skulle indhente tilbud på eksempelvis nedrivning, nyt tag eller facade- og tagvask. Disse typer opgaver falder nemlig ind under nogle af de områder, der kan indeholde asbestholdige materialer, og med Colego kan du derfor være sikker på at finde en professionel, der kan varetage dine opgaver med asbest.